Udgivet i

Alene hjemme

Din nye hundehvalp har brug for masser af opmærksomhed (venskab, uddannelse og leg), men har også brug for at nogen hjælper den med at vise, hvordan den kan underholde sig selv på en passende måde samt hvordan hunden også vil synes det er sjovt at være alene hjemme.

Ellers kan et socialt vakuum blive et meget ensomt sted

Hvalpe og hunde udvikler forudsigelige problemer i form af urenlighed, tyggen i ting, grave og gø, hvis vi ikke hjælper hunden godt på vej gennem dens første uger i hjemmet, hvor du er hjemme og før du genoptager dit eventuelle arbejde igen. Hvalpe og nyligt omplacerede hunde kan blive overafhængige, hvis du konstant kæler og nusser. Det betyder jo ikke at hunden ikke skal have kontakt, men vi beder hunden om at kunne være alene, når vi er på arbejde eller det kan jo tænkes at vi pludselig skal på hospitalet eller lignende. Derfor er det vigtigt at lære hunden at kunne lide sit eget selskab, og dette skal vedligeholdes livet igennem. Det der tæller, er ikke den tid hunden ER alene, men det at blive forladt. Overafhængige hunde bliver ofte angste, når de (efter)lades alene og de har en tendens til at tilpasse sig kedsomhed og stress ved ensomheden ved at underholde sig selv med hunde aktiviteter – tygge, grave, gø – som hurtigt bliver et ejer- ikke -til -stede adfærds problem. Hvad er der ellers at lave? Alvorligt stressede hunde kan bruge dagen på at vandre frem og tilbage, gå i ring og hyperventilere.

Et specielt sted

Hunde er huledyr og de værdsætter at have deres eget sted – et sted, hvor de trækker sig tilbage i fred og ro, tage sig tid til at tygge i noget godt eller snuppe en lur og et sted hvor de ved at ingen (heller ikke børn) forstyrrer dem. Et hundehulested inde i hjemmet kan være et rum med børnegitter eller trådnetdør, men måske bedre en hvalpegård, fordi du kan flytte stedet med, som du har brug for om natten i jeres fælles soveværelse. Du har således brug for 2 steder, således at hvalpen er der, hvor I er og typisk vil det være stuen og soveværelset. Du kan ikke forlade en hvalp både om dagen og om natten. I hvalpegården placeres et sammenklappeligt og transportabelt hundebur, transportkasse eller hundeseng, gerne med tag, men uden låge. Udover dets indlysende brug til transport af hunden i bilen kan stedet forebygge spilopper og forebyggelse af urenlighed, destruktiv tygning og graven. Dog skal du så lige indlære at lågen lukkes, hvilket gøres ved at lægge en af favorit fodertyggetingene ind og lukke lågen. Når hvalpen ligesom tigger om at komme derind, åbner du. Når hvalpen er derinde lukker du samtidig med at du roser. Du må aldrig bare gøre det! Du indlærer det igen i bilen.  I tillæg hertil, kan hundehulestedet bruges specielt til at skabe gode vaner i hjemmet; til at træne din hund til at fungere på passende måde i hjemmet; for at etablere ”svære at bryde” vaner for, hvad der kan tygges i; for at reducere overdreven gøen: for at forebygge upassende graven; og for at opbygge selvsikkerhed og ro.

Lige fra første dag, når du er hjemme, hjælper du din hund regelmæssigt ind i dens hule til et ”lille stille øjeblik” for at lære hunden gode manerer i hjemmet og styrke dens selvsikkerhed og egenkontrol. Du tager altid hulen med i det rum du selv er – også om natten. Så kan din hund se frem til et fornøjeligt liv med fuld adgang til hele dit hjem, hvad enten du er hjemme eller ej.

Lære din hund at holde af sin hundehule

Et hundehulested er faktisk ikke anderledes end børns tremmeseng, kravlegård eller soveværelse. Det kan være et værelse eller hele huset. Det er underordnet, når blot det er sted, hvor du sammen med hunden tilbringer mest tid sammen. Det første punkt på dagsordenen er at lære hundehvalpen omhyggeligt at nyde at bruge tid i hulen.

Put din hvalps første måltider ind i et hult stykke tyggelegetøj (se vores destruktiv tyggen guide), bind tyggelegetøjet fast inde i hulen, således at hundehvalpen kan gå og komme som den lyster. Ros din hvalp, når den tygger i tyggelegetøjet. Hvalpen finder snart ro med lidt tyggetid og i eget selskab. Efter ca. 4-6 gange behøver du ikke binde fodertyggelegetøjet fast længere, da hunden nu søger til hulen. Dette betyder ikke at hunden ikke må tygge i sine ting omkring hulen.

Når du er hjemme, skal du altid sørge for at din hundehvalp, når hvalpen er i hulen, har flere forskellige stykker tyggelegetøj, som er fyldt med foder. At lukke en hvalp ind i en hule med attraktive stykker tyggelegetøj er det samme som at sætte et barn ind i et tomt værelse med et videospil. Dette kaldes autoshaping. Alt hvad du behøver at gøre, er at sætte situationen op og din hund vil automatisk træne sig selv. Ethvert stykke foder, som hvalpen får ud af tyggelegetøjet vil progressivt forstærke at den vælger at tygge i tyggelegetøj samtidig med at den falder til ro og er stille. Din hund vil snart blive særligt interesseret i sit tyggelegetøj og du har skabt en god vane, som kun efterlader meget lidt tid til upassende tyggen i andre ting, graven eller gøen. Og hvis din hundehvalp er fornøjet optaget af at tygge i sit tyggelegetøj, vil den bekymre sig mindre.

Renlighedstræning

Et hundehulested kan bruges til at forudsige, hvornår din hvalp har brug for at tømme sig, og det kan være med indbygget toilet. Dermed kan du både forebygge og skabe præference.  Du træner altså både det at gøre sig ren ude, når du er hjemme og at gøre sig ren på det specielle sted indenfor. Hvalpe er som menneskebørn. De kan ikke fysiologisk styre blæretømningen, idet nerverne til kontrollen heraf ikke er fuldt udviklede før omkring 5-7 måneders alderen (race-, køns- og situationsbestemt (må/må ikke i forhold til hundens verdensopfattelse)). Børn har ble på op til 1½-3 års alderen, men det har hundehvalpe ikke. Anatomisk er det dog nøjagtig den samme proces, der skal gennemleves.

Hunde alene hjemme har brug for beskæftigelse

At forberede hunde til uundgåelige perioder af at være alene – og specielt lære dem, hvordan de kan bruge tiden, når de efterlades alene hjemme – er de mest presserende menneskelige overvejelser for enhver ny hundehvalp i ethvert hjem. Enhver hund kræver en eller anden form for fornøjelig beskæftigelsesterapi. Foderfyldte tyggelegetøjs ting og rå kødben er det letteste og den sjoveste løsning.

Hunde er mest aktive ved daggry og skumring og derfor er det nemt at lære dem hvordan de kan slappe af gennem dagen. I løbet af din hvalps første få dage og uger i dit hjem, lukker du hvalpen regelmæssigt ind i sit eget sted med foderfyldt tyggelegetøj og/eller kødben. Forbered din hvalp på at du forlader den, når du er til stede. Når du er hjemme, er det muligt at observere din hvalps adfærd, når den er i sin hule for et antal kortere perioder hen over dagen. Din hvalps første indtryk af en etableret rutine skaber et acceptabelt og sjovt status quofor de efterfølgende år. Husk at så snart din hvalp er selvsikker, uafhængig og trænet, kan hunden have adgang til hele hjemmet og haven i resten af dens liv.

Derudover skal du naturligvis gå ture i forskelligt miljø hver dag, således at hunden får nye indtryk og informationer, sørge for at vovse får brugt næsen, fx ved det vi kalder for et havespor, hvor du måske har puttet en håndfuld foder i 1½ l vand. Det opblødte foder tager du fra og stopper det ind i et marvben og i fryseren til lidt beskæftigelse på et andet tidspunkt. Så tager du en håndfuld frisk tørt foder med ud i haven. Vandet spreder du over et stort areal og foderstykkerne spreder du ligeså. Så muntrer hunden sig med det og bliver dejlig træt.

Og endelig skal hunden bruge hjernen, når I laver ting sammen, hvilket betyder at du ikke gør alt for hunden. Du kan fx gemme foderstykker og så skal vovse finde dem.

Du har brug for en hundehule, evt. hvalpegård, 4-6 stykker hule tyggelegetøj, et kvalitetsfoder og ekstra lækre guffer.