Udgivet i

Hundetræning & socialisering

Hvorfor og hvordan?

Socialisering?

Socialisering er den proces at få tillid til alle slags dyr, mennesker, steder og ting; ligesom det vil sige at lære at have gode manerer i det samfund, som man er en del af. Alle hvalpe har brug for socialisering, uanset race. Tag aldrig gode manerer for givet – de skal læres uanset om du er en hund eller et menneske. Så ros og giv din hund guf, hver gang den gør noget du ønsker. Selv hunde af racer, der er kendt for at være rigtig gode i relation til mennesker, har brug for at blive socialiseret. Og racer der er kendt for at være mere reserverede, har bare brug for endnu mere socialisering.

Socialisering er ikke en proces der indlæres og så var det det. Socialisering skal indlæres, men også vedligeholdes livet igennem. Den kritiske periode til indlæring er fra 3 uger – 12 uger, så der ligger et stort ansvar på opdrætteren. En hund der er godt socialiseret, kan desocialiseres på bare 2-3 måneder!

Er din hund socialiseret optimalt, forebygger du alene hjemme problemer, ødelæggelse af dit hjem, overdreven gøen, frygt og aggression over for mennesker, hundeslagsmål, hopper op, slæber af sted med dig, knurrer ad dig, urenlighed og I kan leve sammen i al fordragelighed og du behøver ikke at isolere din hund, da den vil fungere på en god måde uanset hvor I er. Husk at selvom vi senere kan gøre meget for at ændre på tingene, bliver det aldrig, som det kunne være blevet!

Men dette stiller naturligvis nogle krav til at du ændrer din adfærd og ikke forventer at det kun er hunden, der ændrer sig – det kan ikke lade sig gøre!

Det er desværre kun sjældent at opdrættere har gjort deres hjemmearbejde og derfor vil du være 5 uger bagud, når du henter din hvalp. Perioden er kort, men ved du det, kan du nå det.

Når din hvalp er 8 uger gammel har du 2 valg:

  1. Socialiser din hvalp inden hvalpen er 4½ måned gammel og lev sammen i fordragelighed resten af hundens liv eller
  2. Lad være og du tordner mod forudsigelige problemer, der ofte koster hunden livet eller en smertende omplacering for alle involverede.

Alle forudsigelige problemer forebygges let, mens hunden er en hvalp. De samme problemer kan være tidskrævende og ekstremt svære at løse, når hvalpen er blevet voksen. Bange for at være alene, frygt og aggression over for mennesker og artsfæller skal forebygges før hvalpen er 3 måneder gammel.

I denne periode skal din hvalp som udgangspunkt møde 100 forskellige mennesker, især mænd og børn, forskellige slags dyr, masser af andre hunde, alle mulige steder og alle mulige ting og altid således at din hvalp får positive oplevelser, dvs. får guffer fra fremmede, logrer med halen ved nye steder og ting og får lov til at dele sit liv med hunde i alle aldre – naturligvis velfungerende hunde. I UTIKA har vi fx hundemøder og hvalpeparty mv. Ved henvendelse til UTIKA, kan du få et socialiseringsskema, således at du nemt kan tjekke om du har det hele med og blive bevidst om, hvad det er du bør gøre og hvordan.

Din hvalp kan ikke lære det, hvis du ikke lærer hvalpen det – så lad være med at holde noget hemmeligt for hvalpen og tag intet for givet!

 Hvorfor hundetræning?

Først og fremmest fordi du som hundeejer kan have glæde af at få en ”uddannelse”.Dernæst fordi din hund har brug for at få en ”uddannelse”, der tilgodeser at den vedbliver at få lov til at være en hund. Sidst, men ikke mindst, fordi I sammen vil få en masse brugbart med hjem, således at I for enhver pris forebygger forudsigelige problemer, hvor hunden altid er taberen. Ingen gør noget i ond mening, men mange gør meget, fordi de bare ikke ved bedre. Tag aldrig god adfærd for givet og gode manerer er lige så svære at bryde som dårlige vaner! Så hvorfor ikke komme godt fra start i stedet for at vente på en måske lang og opslidende proces i et forsøg på at genskabe det tabte. Det der alligevel aldrig bliver det, som det kunne være blevet til?

Hvordan hundetræning?

Hundetræning er desværre ikke bare hundetræning. Alle kan kalde sig for hundetræner, men langt fra alle har den faglige og praktiske kompetence der skal til, for at du kan forebygge ovennævnte og få den drømmehund, du drømmer om. Du bør være kritisk i dit valg og tage ud og se undervisningen, før du melder dig til. Der skal som min. være plads til hele familien.

Skal vi se på, hvad du bør få ud af undervisningen, handler det om at du har en kælehund, en hverdag og et familiemønster der skal gå op i en højere enhed. Lydighedshold, handler generelt om momenter til konkurrencer og har intet med kælehunde at gøre og har intet med basal forståelse for adfærd til at få et liv til at fungere at gøre. På et sted, hvor du vil få det du søger, har man puttet socialisering, bidehæmning, gode manerer, opfyldelse af hundens basale behov, hundemøder og hvalpefester, masser af fremmede mennesker, fordi alle tager en ny med hver gang og sjov sammen i en og samme suppe. Du er garanteret at de mennesker du undervises af har en faglig og praktisk uddannelse bag sig af mindst 800 timers varighed og at du lærer både at være sammen med en hund i praksis og du får desuden teoretisk viden om hundeadfærd. Du ved også at selv en 5 årig kan træne med, således at det også fungerer hjemme i jeres hjem, hvor I dog trods alt tilbringer tiden sammen. I virkeligheden er det nok mest dig som menneske, der skal trænes – hunde gør faktisk kun, hvad du lærer dem, men du ved bare ikke altid helt at det var det, du lærte dem – UPS!

Ord på papir kan se ganske tilforladelige ud og træningen lyde utroligt positiv, men er den det? Det ved du ikke, før du har været der og så kan det allerede være for sent. Derfor bør du undersøge stedet ved at få lov til at være med uden hund og så kan du gå hjem og sove på indtrykkene og tage en beslutning efter både dit hjertes og hjernes udsagn.

Der tales meget om indlæringsprincipper og ordene flyver rundt omkring ørerne på én og hvordan skal du kunne vide, hvad der er sandt og hvad der er forkert. Du finder i hvert fald ud af det, når det er forkert, men så kan det også være at det netop var dig og din hund, der blev taberne. Derfor igen: undersøg markedet ved personlig tilstedeværelse.

Så derfor tilmeld dig hundetræning allerede inden du har fået din nye hund – om det så er en hvalp eller en voksen hund.