Udgivet i

Allergi, Lopper, Flåter og Tæger

Naturlig behandling af:

Allergi

Hos især hunde, men også hos katte, er allergi et alt for udbredt problem. Samtidigt er det ikke let at behandle. Ikke alene forekommer allergier i en forvirrende række af former men deres oprindelse er stadig dunkle. Det er aldrig let at behandle en tilstand, du kan ikke definere.

Den konventionelle visdom er, at allergi er forårsaget af en kraftig reaktion i immunsystemet til nogle ukendte typer protein, forskellige former af pollen, samt græs, for blot at nævne nogle få. Lopper (proteinet i loppe spyt) kan ligeledes forårsage allergiske reaktioner som immunsystemet reagerer på. Bier og myg kan også være årsag til allergiske reaktioner. De fire fødevareallergier som (ligesom hos mennesker) påvirker kæledyr er: rødt kød og kød biprodukter (biprodukter findes i tørkost foder), mejeriprodukter, hvede (en almindelig ingrediens i tørfoder), og gær (ofte som ølgær). Hvorfor nogle mennesker og kæledyr reagere på disse proteiner, mens andre ikke gør vides ikke helt. Den konventionelle visdom hævder, at nogle individer er så uheldig at have en genetisk disposition for at reagere på disse proteiner. Selv om dette til dels er sandt, må man stille spørgsmål ved hvorfor allergi ofte forekommer på et tidspunkt i vores liv og forsvinde på en andet?

Vores tilgang til allergi begynder med den forudsætning, at allergi ikke er årsagen til de symptomer, det manifesteres. Det er symptomer, som blusser op, når kroppens immunsystem er blevet sensibiliseret over for et allergen. Dette er normalt underordnet i forhold til en oprustning over tid af toksicitet, som har påvirket immunforsvaret. Genetik kan være involveret: et kæledyr med en familiehistorik af allergi, er absolut mere tilbøjelig til at udvikle allergi end hos et kæledyr med en familiehistorik uden allergi. En erhvervet svaghed kan også være en faktor i at tillade nogen allergier i at manifestere sig lettere, specielt i en svagere del af kroppen. Men uanset hvordan tilstanden er fremkommet fører den til en giftige oprustning som danner grundlag for den allergi kompleks som kæledyret har. Derfor er målet er at få kroppen afgiftet og immunsystemet rask igen – ikke bare at behandle symptomerne!

I alle allergiske reaktioner, er fællesnævneren inflammation, som regel eksterne; men nogle gange interne, hvor immunsystemet reagerer på den uønskede protein. I et sundt immun system, vil inflammation være kortfattet, med helbredelse igennem afgiftning som det lykkelige resultat. I en usund krop, vil betændelse bare vokse med allergiske symptomer. Hos de fleste kæledyr, vil allergier åbenbare sig i huden, ved udslæt, hot spots, betingelser som miliær dermatitis – lidt klumper over hele kroppen – og andre  forskellige symptomer. Allergi kan ligeledes føre til op-flammede ører og øjnene, luftvejene og i fordøjelsessystemet. Problemer såsom astma, bronkitis, conjunctivitis og colitis med diarre kan ligeledes forekomme.

Den konventionelle behandling af allergiske reaktioner er sædvanligvis kortison. Kortison behandler de eksterne og interne symptomer på betændelse uden at røre deres årsager, og derfor er det sjældent en kur. I konventionel medicin, underkastes kæledyr også et batteri af test for at identificere de særlige allergigen, der er plager dem. De modtager derefter skud på en regelmæssig basis for at “desensitize” deres immun systemer til at allergigen. Processen indebærer administration af høje doser af allergi kilder, for at belyse kæledyrets antistofs evne til at reagere på det. Mit spørgsmål er: Ville du hellere have at dit immun system er følsomt …. eller desensitive? Golden retrievere bareat tage  ét eksempel, er berømt allergisk (især plaget af pinefuld kløe “hot spots”). Jeg formoder, at fordi de har været udsat for “desensibiliserede” i forbindelse med deres allergi, er de mere tilbøjelige som en race til at få for kræft. Jeg har set andre dyr med kræft, især hunde, der har en medicinsk historie af “succesfulde desensibilisering” for allergi. Jeg er overbevist om, selvom jeg ikke kan bevise det, at denne proces kan være meget medvirkende.

I min egen praksis, undgå jeg kortison hvis muligt. Hvis et kæledyr virkelig lider, vil jeg administrere en lav dosis af det, bare for at tøjle symptomer og forhindre kæledyret i af forværre dem ved at kradse eller slikke – men det meste af denne indsprøjtning vil indeholde naturlig binyrebark.

For at tage fat på symptomerne, vil jeg injicere en dosis af cutis, en homøopatisk produkt fra det tyske selskab Heel. For nylig har jeg opnået dramatiske resultater ved hjælp af et nyt oral produkt der betegnes som naturlige hydrocortison Dette er indeholdt i en produkt linje for dyr kaldet Pet Health Pharmacy. Produktet er afledt af soja, og den naturlige kortison virker ligeså så godt som den syntetiske version – men helt uden bivirkninger, og uden at fører til stigninger i binyre og leveren blodværdier. Jeg anvender også Betathyme oralt, et supplement, der indeholder en plante-afledt form af kortison, og en kinesisk urt Calles Kai Yeung. Produktet fås både til mennesker og kæledyr i tabletform gennem holistisk dyrlæger og nogle helsebutikker.

(Jeg vil give en tredive pund hund en tablet Betathyme to gange om dagen, og to Kai Yeings tabletter én gang om dagen, for katte vil jeg halvere disse doser.) Jeg vil også give antioxidant enzymer AOX / PLX af Biovet. (Fire tabletter af AOX har samme anti-inflammatore virkning som 2,5 miligrams af prednison, der i øjeblikket er den mest anvendte form for kortison.) Den tilsvarende mærke til katte fra Biovet er Feline Support.

Jeg bruger flere naturlige løsninger så som. Calendula (morgenfrue) der er en af homøopatiens mest effekt svar på allergi-relaterede hudproblemer, jeg bruger en spray kaldet Eco-VW (lavet af Imhotep). Traumeel (Heel) er en god salve til røde pletter, og aloe vera i enhver form er altid hjælpsom.

Afhængigt af kæledyrets symptomer, vil jeg fastsætte en passende homøopatiske middel til at afhjælpe den kroniske allergiske reaktion. For hud allergier, vil jeg bruge BHI’s “Allergi”, fordi en af ingredienserne er homøopatiske histamin. (BHI’s “Skin” og “hår og hud” som også er nyttige.) Virksomheden Dr. Goodpet har to gode produkter der er relevante for allergier: Scratch Free, og Flea Relief (når lopper er allergi ophavsmænd.) Echinacea i kapselform er ligeledes effektivt.

Selv om vi forsøger at bruge det færreste antal produkter for at opnå den reaktion, vi ønsker, har jeg ikke noget problem at sætte et kæledyr på flere af disse præparater, simpelthen fordi chancerne er større for at en af dem vil hjælpe. (Husk: Ligemeget hvor rationel og videnskabelige vestlige medicin hævder at være, kan det ikke fortælle dig præcis, hvad der forårsager eller helbreder allergi mere end jeg eller nogen anden kan. Nature virker under mystiske – og uforudsigelige – måder. Hvorfor ikke øge dine indsatser?) For et kæledyr, der er ramt af allergi, vil jeg administrere kombineret homøopatiske behandlinger så ofte som hver femten minutter, indtil cyklusen af inflammation og kradsen er brudt. Undgå brug af kemiske shampoo (der findes så mange effektive naturlige mærker på markedet).

Du vil bemærke, at alle de ovennævnte løsninger behandler allergiske problemer i huden. Allergier kan fremprovokere alle mulige andre systemiske reaktioner. For betændelse i øret, giver jeg BHI’s “Øre og Betændelse” oralt, og Dr. Goodpet’s Ear Relief lokalt, sommetider tilføjer jeg Seven Forests ‘Forsythia urte tabletter. For conjunctivitis eller klæbende sekret i øjet, giver jeg Similasan “Eye” dråber. For hoste, har vi midler fra Prov. Line og BHI (begge kaldet “Hoste”), samt tre homøopatiske formler fra Similasan. BHI har også et “Astma” homøopatiske middel, og ligeledes en for bronkitis.

Den bedste måde at fortælle om en fødevareallergi er ansvarlig for et kæledyrs fordøjelsesproblemer, er at sætte ham eller hende på en afskaffelse kost. Fodre ham eller hende en streng diæt af kylling, ris, gulerødder, og destilleret vand. Hver uge, tilføj en af de fødevarer, der kan være problemet, og se om der forekommer en reaktion. Hvis det gør, bare fjerne den pågældende fødevare fra kosten, mens du fortsætter med at arbejde på at få ham eller hende allergi-fri. Katte pådrage også allergiske tilstande i huden, og bør behandles på samme måde som hunde (dog som regel gives mindre doser). Hvis allergen er en fødevare, bør katten også tildeles et homøopatiske middel, som anbefalet til hunde, og samtidig sættes på en afskaffelse kost.

Jeg bør nævne, at mange holistiske dyrlæger fremhæver bi-pollen som miraklelmiddel med allergi – især mod allergi fremprovokeret af pollen og bistik svie. Jeg er ikke selv overbevist. Det er rigtigt, at bi-pollen indeholder høje koncentrationer af protein og vil dramatisk påvirke en allergi’s protein-protein reaktion, men resultatet kan være mere betændelse, ikke mindre. Du kan prøve det, hvis du vil, men hvis du gør det, begynder med en meget lav dosis og opbyg dosis gradvist.

Med allergi som med al sygdom, er mit mål at genoprette kroppens metaboliske balance. På grund af den inflammatoriske karakter i allergier, hæmmer produktion i binyrerne af naturlige kortison, behøver de altid støtte. Adrenal kosttilskud er svaret. En af dem jeg ofte bruger er Drenatrophin, fra Standard Process Labs, Miladrene fra Miller, er en anden. Men der er så mange.

Lopper, tæger og flåter

For både hunde og katte, er lopper en næsten uundgåelig irriterende plage. Næppe findes der en kæledyrsejer som ikke har oplevet sin følgesvends ynkeligt kradsen på det lille skadedyr om sommeren eller efteråret. På det tidspunkt det sker, er chancerne for at huset eller lejligheden er befængt med utallige lopper som udbreder sig i tæpper, puder, sengetøj, håndklæder og andre indbydende tekstiler. Ligeså irriterende problemer er, ligeså så overvældende er det at bekæmpe dem hvorfor selv en urte-te-drikkende, yoga-dyrkende vegetar er fristet til at sige: Ikke mere! Giv mig kemikalier! Bomb dem væk!

Lopper, som de fleste parasitter, opsøger svage værter, vis immunsystem vil ikke frastøde dem. De er som små gribbe, kredser over byttet, ventende på den sidste/svageste i flokken.

Når vi giver vor kæledyr kemiske loppeprodukter, svækker vi yderligere deres immun system og efterlader dem endnu mere udsatte for angreb. Vi ved også, at før eller senere vil de udvikle en tolerance over for – og måske endda trives med – uanset hvordan vi kemisk rammer dem ved næste forekomst. De fleste kommercielle loppe produkter indeholder den ene eller anden form for insekticider, der spænder fra toksicitet op til organiske fosfater, der fungerer som nerve gas i at de lammer nervesystemet hos loppen – desværre ikke uden også, at gøre noget ondt hos kæledyr også.

Det første skridt til at behandle lopper, er at erkende, at de ikke forsvinder. Lopper er særligt hårdføre, og de er mange. Hvis en han- og hun-loppe er placeret i et nyt hjem – og med passende mad, så som en hund eller kat, vil de forplante sig til en loppe-befolkning på flere millioner på mindre end en måned.

Den bedste tilgang er ikke at behandle symptomet, men for at behandle årsagen til den allergiske reaktion, som et loppebid stimulerer hos et sårbar kæledyr. Det betyder, at få dit kæledyr sundt nok, til at lopper ikke vil forårsage nogen reaktion hos ham eller hende – og i sidste ende til at lopper ikke vil have nogen interesse i hende eller ham.

Fint, siger du, men hvad med det loppeangreb mit kæledyr har lige nu? Jeg er helhedsorienteret, men ikke helligere end du er: Hvis et kæledyr virkelig lider, og hvis flere af de forskellige tilgængelige ugiftige produkter ikke har virket, vil jeg anbefale en ejer til en af de kemiske behandlinger, bare for at bryde cyklussen med mere bid og kradsen.

Inden kemisk behandling vil jeg anbefale, at en ejer vælger et produkt som indeholder citrus-baseret d-limonen. som er en “urte insektgift.” En spray jeg opbevarer i mit eget hjem er Quantum’s “Flea & Tick” . Den indeholder urter erigeron (loppe bane). “Flea & Tick” indeholder også rose geranium, som er en af de effektive krydsrepellenter. I meget sjældne tilfælde hvor ikke andet virker kan jeg anbefale Front Line, eller Advantage, som er to af de mere populære mærker, men anbefaler ikke disse uden bæven.

I alle tilfælde anbefaler jeg to naturlige stoffer: hvidløg og ølgær. Begge udskiller lugte eller smag, der modvirker lopper. Hvidløg er så tæt på et universalmiddel, som et naturprodukt kan være. Riv eller snit et fed eller to i hvert måltid, både for at bekæmpe lopper og for den almindelige sundhed. Tilsæt en spiseskefuld ølgær (en halv spiseskefuld til små hunde og til katte). Hver dag eller hver anden dag drysses også ølgær på dit kæledyrs pels, som du arbejder ind i pelsen med hænderne. Vær sikker på at få ham eller hende ud af huset på det tidspunkt, da lopperne kan drysse af ham eller hende.

Blandt de mange plantestofmpræparater som kan være nyttige mod lopper hælder jeg til Earth Animal’s Herbal Internal Powder, en pulveriseret blanding af naturlige ingredienser som indeholder hvidløg samt lucerne, malurt og yellowdock, og pennyroyal. Drys rigeligt af pulveret på din kæledyrs mad – lugter så godt at du får lyst til at drysse den på din egen mad! (Jeg gør det på kogt pasta.) Det vil frastøde lopper uden at såre dit kæledyr. Et andet produkt med højt indhold af hvidløg og ølgær er Internal Powder (Earth Animal).

Det mest effektive produkt jeg har set er Borax pulver (oprindeligt fra et selskab, kaldet Flea Busters), som hjælper med at udrydde lopper fra hjemmet på en ugiftig måde. I teorien burde et kæledyrs smag af hvidløg og ølgær afvise alle lopper og således ikke medføre nogen lopper kommer ind i huset. Men typisk kan et par lopper komme ind alligevel – og så ved vi hvad der sker.

For at holde dem fra at bosætte sig, skal en ejer være absolut årvågen. Gulve, textiler kæledyrs seng og gulvtæpper bør tørvaskes en gang om ugen. Disse ting kan synes tidskrævende, men når det ledsages af en god kost, vil fantastiske ting ske, billioner af lopper vil stikke halen mellem benene og søge mindre sunde dyr – og mindre duftende! – end din egen

 

Kilde: Dyrlæge Martin Goldstein