Udgivet i

10 – Berta hopper op

Berta er i den grad blevet en aktiv hund, og det er jeg egentlig meget glad for. Dog ved jeg godt, at hvis jeg ikke træner ”rolig” og ”ikke hoppe op”, kan det blive en pestilens, når hun bliver større. Hoppe op er for mange et stort problem, som skal trænes fra første dag.

Jeg lærer Berta, at man skal sitte, når man hilser på mennesker – da det jo ikke er muligt at hoppe op og sitte på samme tid. Jeg har trænet dette med Berta sammen med venner, som jeg har instrueret i, at de kun skal komme på besøg for at hjælpe med at træne Berta. Jeg giver så gæsten en masse godbidder, som Berta gerne vil have, og når gæsten kommer ind, giver han/hun først Berta en godbid, når hun sætter sig – indtil da ignorerer gæsten Berta og vender siden til hende.

Når Berta har fået sin godbid, går gæsten igen og kommer tilbage kort tid efter, hvorefter vi gentager seancen, således at Berta igen først får en godbid, når hun sitter. Det varer ikke længe, inden Berta har forstået, at hun først får godbidden, når hun sætter sig. Når vi har haft succes med den første gæst tre gange i træk, stopper vi og gentager det hele med en ny gæst. Når dette så virker med 10 forskellige gæster, starter vi det hele forfra, men hvor vi mødes i haven i stedet. Når dette så virker, starter vi forfra, hvor Berta møder gæsterne på en gå-tur i stedet o.s.v. med nye steder.