Udgivet i

14 – Berta skal være alene hjemme

Berta er ligesom alle andre hunde (og mennesker) et meget socialt individ, hvorfor det ikke vil være naturligt for hende at blive efterladt alene hjemme. Så det bruger vi meget tid på at træne lige nu. Som jeg fortalte om i indlægget omkring renlighed, har hunde først fuld blærekontrol ved 5-7 måneders alderen, så derfor – og fordi al tilvænning skal foregå i små doser – træner vi kun ”alene hjemme” i meget korte perioder til at starte med.
Jeg går aldrig fra Berta, hvis jeg kan se, at hun er utryg ved det, og jeg indøver altid ”alene hjemme”, når Berta er stimuleret og har fået udfyldt alle hendes basale behov (se indlæg om ”Socialisering”, ”Bertas 3 kasser” og ”Aktivering af Berta”).

Udvider med et par min. dagligt

I løbet af dagen har jeg mange muligheder for at træne ”alene hjemme”. Vi træner det, når jeg smutter ud med skraldeposen, på toilettet, henter post, gå til et andet rum osv., – og jeg gør det naturligvis, når Berta ligger og slapper af, måske med et dejligt kødben.

Jeg siger hverken farvel, kæler med Berta eller på anden måde sørger for at opmærksomheden rettes mod mig. Jeg lukker bare døren bag mig. Når jeg har været væk i 20-30 sekunder kommer, jeg ligeså upåvirket ind og siger stille og roligt ”Hej” eller ”Dav”, og igen overfalder jeg ikke Berta med højt tonefald, kæl og klap. I løbet af de første par dage, vi trænede dette, kunne vi komme op på, at Berta kan hvile i sig selv og med sig selv i et par minutter. Herefter udvidede vi tiden med et par minutter hver dag, indtil jeg kunne gå hjemmefra i ca. 20 minutter uden problemer.

‘Herefter kan man ofte udvide med 5-10 minutter ad gangen. Når du på denne måde sørger for at tilpasse indlæringen til hvalpens formåen, er det ikke utænkeligt, at du kan nå op på en samlet fraværstid uden problemer på 2½ – 3 timer inden din minimum 14 dage lange ferie i forbindelse med hvalpens ankomst i dit hjem er slut, og din normale hverdag starter igen. Du skal blot sørge for, at hvalpen har et sted at tisse.

Næste indlæg omhandler hvorledes Berta beskæftiges når hun er alene hjemme, således hun ikke bruger tiden på at ommøblere mit hjem og gnave i min sofa