Udgivet i

26 – Afsked med Berta’s blog

Berta er nu unghund – næsten voksen, og ”Bertas Blog – fra hvalp til unghund” har dermed nået sin ende ?
Hvor gik det hurtigt, Berta er nu næsten voksen, har haft hendes første løbetid, fået opbygget et kæmpe ego, set menneskets verden og blevet integreret hertil: alene hjemme, renlighed, aktivering, socialisering, bilen, hundeskove – puha… Der har været mange ting, men hvor har det været spændende og festligt.

Foder

I dette afsluttende indlæg vil jeg tage fat i et lidt kontroversielt emne – nemlig hvordan vi fodrer vores hunde. Det er lidt en religion for mange, og for andre er det blot et spørgsmål om pris. Jeg tror ikke, der et produkt eller en fodermetode, som er rigtig for alle hunde – hunde er forskellige ligesom mennesker, men…

Basale behov opfyldt

Berta er utrolig flot i pels og viser en helt eventyrlig livsglæde – jeg tror, dette skyldes, at alle hendes basale behov er opfyldt – og dette inkludere et naturligt artsspecifikt foder. Tænk hvad hunde ville spise i naturen…

Alle hunde – uanset race – gennemgår nogle faser i deres opvækst som gør, at fodersammensætningen skal tilpasses. Disse deles op således:

0 – 6 måneder: Hvalpestadiet
6 – 12 måneder: Ung hund
Over 12 måneder: Voksen

Ligesom med mennesker er den første tid af Bertas (og alle andre hundes) liv utrolig vigtig i forhold til den sundhed og velvære, hunden vil opleve som voksen. Derfor er det vigtigt, at man som ejer af en hundehvalp sætter sig ind i hvalpens anatomiske behov og giver hvalpen en ernæring, som tilgodeser disse behov.
En hund bør udvinde størstedelen af sin energi fra proteiner. Hundens anatomi gør, at den udnytter proteiner fra animalske kilder op til 6 gange bedre en proteiner fra vegetabilske kilder – derfor er proteiner ikke bare proteiner for en hund. Dermed er det vigtigt, at du vælger et foder, hvor kilden i produktet er fra animalske kilder.

Fakta:

  • En hund har 42 tænder
  • En hund har få smagsløg og smager stort set ikke på føden
  • En hund har kun få fordøjelsesenzymer i spyttet
  • Mavesækken er en muskel og kan blive meget stor
  • En hund føler kun mæthed, når mavesækken udspilles
  • Mavens syreindhold er højt og gearet til fordøjelse af ben og bekæmpelse af indtagne dårlige bakterier
  • I tom tilstand rummer hundens mavesæk kun få hundrede milliliter, mens den hos en middelstor hund kan udvides til at rumme 7-8 liter, hvilket er 3 gange så meget som hos mennesket. Dette svarer til at hunden kan spise 4-5 % af dens egen kropsvægt i et måltid
  • Ved at få lov til at bruge sine tænder til at flå, rive, gnave, bevarer hunden et stærkt og sundt tandkød og derved forebygges at uhensigtsmæssige bakterier trænger gennem tandkødet og over i blodbanen og tænderne er bedre end det bedste Hollywood smil
  • Tyndtarmen er kort og umuliggør effektiv fordøjelse af kulhydrater (typisk kornprodukter)
  • Tarmfloraens densitet er mindre end hos mennesket

Alle hundeejere bør selv kunne afgøre, hvad der føles rigtigt i deres hjerte og derfor har du et frit valg, uagtet hvad alle andre har af meninger. Berta er ernæret alene på BARF, og så længe dette ikke bliver en religion, mener jeg, at det er den bedste måde at ernære en hund – spørg dig selv, hvad ville Berta vælge?

Afslutning

Jeg takker for alle kommentarer, der har været til blokken, og håber denne blog har været til hjælp for nye hvalpeejere, som har skullet starte helt fra ny, eller starte ”på ny” – man kan jo altid lære nyt ?
Jeg håber, jeg får mulighed for en ny blog på senere tidspunkt med et andet emne. Min store hundeinteresse udfolder sig omkring hyrdehunde, anatomi/ernæring, agility og hundesprog – måske mulige emner for fremtidige blogs…

Tak for denne gang.
Jan Bo