Udgivet i

3 – Da Berta kom hjem

– og mødte husets øvrige beboere

Min berner sennen-han, Aslan, på snart 2 år var den første, som mødtes med Berta, da hun kom hjem fra Kennel Ask og Eg. Aslan møder hunde hver dag, og ofte mange fremmede hunde, så jeg kender ham rigtig godt i forhold til møde med fremmede hvalpe – så her forventede jeg ikke de store udfordringer – og fik det heller ikke. Generelt vil jeg altid anbefale, at man lader den nye hvalp mødes med den hjemmeboende hund på ”neutral” grund, inden de sammen følges hjem i haven, hvor den hjemmeboende hund måske vil have territorielt forsvar. Freddy Worm Christensen har skrevet en bog som hedder ” Hundes og ulves adfærd”. Denne beskriver på glimrende vis hundes forsvarszoner.

Da Berta og Aslan mødes i min have udviklede dette sig hurtig til leg. De fandt en af mine drenges bolde og hurtigt var en mundbolds-kamp i gang. Jeg leger ikke selv ”kaste med bold” sammen med mine hunde, men hvis de gerne vil dette sammen, ser jeg ikke noget forkert heri.

Hej katte!

Efter at have leget i haven en times tid, var de begge trætte, og vi gik nd i huset, hvor begge mine katte var. Berta var i snor, så at jeg kunne forhindre hende i at ”jage” kattene. Det var ligeledes med overlæg, at jeg havde sikret Berta var godt og grundigt træt og stimuleret af Aslan inden dette første møde med kattene. Det er vigtigt her også at nævne, at begge mine katte er vant til hunde og omgang med disse, og de har det generelt godt med hunde, som ikke gør eller jager dem. Dette er selvfølgelig ikke tilfældet med alle katte, så har man en kat, der ikke er socialiseret på hunde, skal det første møde forgå på lang afstand, hvor både kat og hvalp belønnes for et være rolig ved synet af hinanden, hvorefter afstanden meget langsomt formindskes – og først når kat og hvalp er fortrolig sammen, laves et møde i samme rum. Indtil da bør kattene have et ”helleområde” i huset.

Normalt, når en hvalp møder en kat første gang, vil dens naturlige nysgerrighed få den til at søge hen til katten og så snuse til denne. Hvis katten så beslutter sig til at vende om for at gå, følger hvalpen oftest med bagefter for at lege. Dette får måske katten til at føle sig forfulgt, hvilket skal undgås, således at alle de første møder mellem kat og hund er positive for begge.

Da vi kom ind i huset, satte jeg mig ned på hug sammen med Berta og talte beroligende til hende, samtidig med at jeg belønnede hende med nogle ekstra gode godbidder for at være rolig, imens hun kikkede på kattene, som vandrede rundt i huset. Samtidig så Berta på Aslan, som hilste roligt og forsigtigt på kattene – dette lærer Berta også rigtig meget af – så har man i forvejen en hund, som er god sammen med katte, bliver det meget lettere. Allerede efter kort tid søgte Speedy tættere til Berta og kom hen for at snuse til hende. Igen belønnede jeg Berta for at være rolig, og da Speedy gik væk, uden at Berta fulgte efter, gav jeg hende ”jackpotten” – den lækreste og største belønning.

Berta har nu boet hos mig i to uger, og hende og Speedy er blevet meget gode venner og sover ofte sammen lige ved siden af hinanden. Mr. Ubee Ubee er lidt mere reserveret overfor Berta, men jeg er sikker på, at med de fremskridt, vi allerede har opnået, vil det ikke vare længe, før Berta også ligesom Aslan – er ok at bo sammen med i Mr. Ubee Ubee’s øjne.