Udgivet i

11 – Berta lærer renlighed

Urenlighed er et stedbestemt problem. Din hundehvalp har haft mulighed for at tømme sig på de forkerte steder. Urenlighed bliver hurtigt en dårlig vane, fordi hunden udvikler en stærk præference for sted, underlag og duft for dens improviserede indendørs toiletområde.
For at gøre Berta stueren, har jeg brug for to ting: Først og fremmest forebyggelse af uheld og dernæst at lære hende, hvor jeg ønsker, at hun skal gøre sig ren, så hun selv søger det.

Hvalpe er som børn

Hvalpe er som menneskebørn. De kan ikke fysiologisk styre blæretømningen, idet nerverne til kontrollen heraf ikke er fuldt udviklede før omkring 5-7 måneders alderen (race- og kønsbestemt). Børn har ble på til 2-3 års alderen, men det har hundehvalpe ikke. Anatomisk er det dog nøjagtig den samme proces, der skal gennemleves.

”Toiletsted”

Her i starten går jeg uden for med Berta, hver gang hun har sovet eller spist, samt min hver anden time. Jeg siger til hende ”Lad os gå ud og tisse og pølle” – og skynder mig ud i haven, hvor jeg gerne vil have, at hun tisser og pøller. Her står jeg stille med Berta og småsludrer lidt med hende. De fleste hvalpe vil tisse inden for to min – hver anden gang du går til ”toiletstedet”, hvis du gør det med samme frekvens, og ”toiletstedet” er et sted, hvor hvalpen er tryg – f.eks. din have. Hvis Berta ikke tømmer sig inden for tre minutter, går jeg en lille tur rundt i haven og laver lidt sjovt med hende, hvorefter vi prøver igen. Tømmer hun sig ikke nu, går vi inden for igen og gentager efter frekvensen beskrevet ovenfor. Når Berta tømmer sig, roser jeg hende (ikke overdreven ros) og giver hende en godbid, når hun er færdig.

Skælder ikke ud

Så snart Berta har indset, at der er indkomst (lækker guf + gåtur) ved udgifter (tisse og pølle), ønsker hun at gøre sig ren i dette område. At være urenlig i hjemmet har simpelthen ikke de samme frynsegoder, men jeg skælder aldrig ud eller det der er værre, når der sker uheld i hjemmet. Sker det – og det gør det for os alle – så går vi udenfor, uden at jeg fysisk stopper hende midt i en tømning. Helt på samme måde som før, siger bare ”Kom lad os gå ud og tisse/pølle” og skynder mig ud. Er hun ikke helt færdig, roser jeg hende på samme måde som før – og ellers følger vi bare fremgangsmåden fra tidligere og går ind igen. Så gør jeg rent efter hende, mens jeg husker mig selv på, at denne gang var det mig, der fejlede og kom for sent i forhold til at tage hende ud i haven.