Udgivet i

16 – Berta har brug for beskæftigelse

At forberede Berta til uundgåelige perioder af at være alene – og specielt lære hende, hvordan hun kan bruge tiden, når hun efterlades alene hjemme – er en meget presserende menneskelig overvejelser for mig som hvalpeejer.
Enhver hund kræver en eller anden form for fornøjelig beskæftigelsesterapi. Foderfyldte tyggelegetøjsting og rå kødben er den letteste og sjoveste løsning.

Favoritrummet

Hunde er typisk mest aktive i tusmørke og ved skumringstid, og derfor et det nemt at lære dem, hvordan de kan slappe af gennem dagen. Gennem al Bertas tid i mit hjem har hun fået lov at være i alle rum med foderfyldt tyggelegetøj og/eller kødben, og hun har selv valgt stuen som hendes favoritrum. Så det er også her, hun er, når hun er alene hjemme. Hvis jeg bare lukkede Berta ind i et rum, hvor hun kun er, når hun er alene, ville dette øge utrygheden ved at blive forladt.
Jeg forbereder Berta på, at jeg forlader hende ved at træne som beskrevet i indlægget ”Alene hjemme”. Husk, at en hund som ikke er usikker ved at være alene og er uafhængig og trænet, altid kan have adgang til hele hjemmet og haven.

Hjernegymnastik

Skal jeg af sted om morgenen, sørger jeg for, at Berta får brugt næse og hjerne inden ved at lave, hvad jeg kalder et for et havespor, hvor jeg måske har puttet en håndfuld tør-foder/rå-foder i 1½ l vand. Det opblødte/våde tør-foder/rå-foder tager jeg fra og putter ind i et marvben og i fryseren til lidt beskæftigelse på et andet tidspunkt. Så tager jeg en håndfuld frisk tør-foder/rå-foder med ud i haven. Vandet spreder jeg over et stort areal, og foderstykkerne spreder jeg ligeså. Så muntrer Berta sig med det og bliver dejlig træt. Og endelig skal hun bruge hjernen ved, at jeg f.eks. gemmer flere af foderstykkerne, som hun skal finde.