Udgivet i

20 – Berta på bytur

I forbindelse med de hundetræningsklasser, jeg afholder, har Berta været med på bytur i Arden, Skørping, Hobro, Randers m.m.. Berta var med på tur sammen med en anden ”hundefører”, idet jeg gerne vil, at Berta ikke kun syntes, det er sjovt at træne med mig. Berta var afsted men en person, som selv har to hunde og disse har gennemgået både 1. og 2. klasse hos mig, så det er en person, jeg har stor tillid til.

Berta havde en fantastisk aften og var umådelig træt, da hun blev returneret til mig. Hun havde fået stillet mange udfordringer så som

  • Blev fanget i en lygtepæl – og skulle helt selv finde ud af at vikle sig fri
  • Skulle “dytte” til skraldespande, lygtepæle, bagerbutik, blomsterhandler, autoværksted, kulturstation, jernbanestation og meget mere.
  • Øve møder i rundkørsel, fodgængerovergang, tunnel under jernbane, elevator og tog som larmede og racede forbi
  • Berta var også med til by-agility, hvor hun gik balance på en skulptur, trapper, cykelnedkørsel og flere forhindringer
  • Derudover øvede Berta “rolig” øvelse, hvor hun sad og liggede på et grønt område mens hun iagtog biler, motorcykler, hunde og mennesker gå forbi

– Alt sammen øvelser som styrker Bertas egenkontrol.

Egenkontrol

Berta har store rammer for selvbestemmelse – jeg fortæller hende sjældent, hvad hun skal gøre. En hund, som hele tiden er kontrolleret af mennesker (sit, dæk), udvikler ikke selvstændighed. Jeg belønner Berta, når hun vælger at sætte eller dække – hvis det er det, jeg gerne vil. Så tror hun, at det er hende, som træner mig – ”jeg gør bare sådan her, så får jeg hvad jeg gerne vil have”
Man kan gøre mange ting for at forstærke hundens egenkontrol. Hjemme hos os er der følgende regler i familien:
1. Peg ikke godbidderne ud
2. Træn med klikker for at opbygge selvstændighed
3. Løft ikke hunden op i tide og utide
4. Lær hunden selv at vikle sig ud af line, lygtepæle, træer m.m.
5. Lad hunden være med til at bestemme, hvor gåturene går hen
6. Soignering skal indlæres positivt – lad det ikke blive en straf/overgreb

Jeg vil fortælle om soignering i fremtidige indlæg