Udgivet i

18 – Berta og hvalpestadiet

Berta er nu gået ind i hendes 2. hvalpestadie, som er fra hvalpens 4. til 7 levemåned. Dette svarer til et 4-7 årigt barn. Hendes lyst og interesse for samarbejde er øget, og hendes medfødte adfærdsmønstre/muligheder udvikles. Hendes jagtadfærd er vokset, og hun har lyst til ”udflugter” – hun er nu ved at udvikle sin bevidsthed i forhold til de omgivelser, hun er i. Dette betyder, at hun nu er mere usikker og mistænkelig over for nye ting, men også over for kendte ting. Pludselig er det skraldestativ, som hun har passeret utallige gange, farligt, og det, at jeg eller drengene taber en gaffel på gulvet, kan få hende til at fare sammen. Det er helt almindeligt for alderen, og vi støtter hende ved aldrig at ”ynke” hende, men i stedet lade hende opleve det ukendte og erfare, at det ikke er farligt. Vi tvinger eller lokker hende ikke frem til ting, hun er usikker over for, men lader hende selv finde tryghed ved at sætte os ved tingen og lade hende komme derhen af sig selv. Dermed er vi også med til at skabe en relation til Berta, som er baseret på tillid til os.

For at støtte Berta søger vi ud i nye miljøer og omgivelser, så hun får et afslappet forhold til disse forandringer. Som eksempel har vi været ved forskellige strande, ude og bade, i nye hundeskove, på flere besøg hos venner og familie, er startet på agilitytræning, været rundt i Aalborg og Hobro by, til skovens dag i Rold Skov med hundredevis af mennesker og maskiner osv.
Samtidig med at Berta er mere usikker over for fremmede ting, er hun også begyndt at ”teste grænser” hjemme. Hun laver ”byttefangst” (hendes mad) og forsvarer dette. Hun stjæler fra andre hunde og vil gerne ”kamplege” med disse. Jeg og drengene deltager aldrig i disse ”kamplege”, idet dette blot er med til at lære hende at være en ”voldsom” hund. Når hun bliver voldsom, ignorerer vi hende – og når hun falder til ro, roser vi. Berta er nu ved at være en ”rigtig hund” – ikke blot en hvalp.

Hvor gik det bare hurtigt